sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Yayoi Kusama: In Infinity

Kävin Sofian kanssa HAMissa eli Helsingin kaupungin taidemuseossa katsomassa Yayoi Kusama: In Infinity- taidenäyttelyn.

Näyttely koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita. Näyttely koostuu yli 200 teoksesta. In Infinity on ensimmäinen Kusaman taidenäyttely Suomessa. Näyttely kattaa taiteilijan uran 1950- luvulta nykypäivään asti. 

Yayoi Kusama tunnetaan erityisesti suurikokoisista tilateoksistaan, joissa katsoja voi tulla osaksi taiteilijan luomaa mielikuvituksellista maailmaa. Niissä peilit ja vesi heijastavat loputtomasti pilkkuja, värejä, kurpitsoja tai palloja. Myös katsoja itse sulautuu osaksi muotojen ja värien loputonta toistoa.
Yayoi Kusama on ainutlaatuinen taiteilijapersoona, joka on yli kuudenkymmenen vuoden ajan tuonut nykytaiteeseen jatkuvasti jotakin uutta. Häntä on kutsuttu käsitetaiteilijaksi, minimalistiksi, surrealistiksi, pop-taiteilijaksi ja feministitaiteilijaksi. Hänen tuotantonsa kattaa melkeinpä jokaisen kuvataiteen tekniikan ja lajin piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin. Sisäinen todellisuus, hallusinaatiot, pelot ja pakkomielteet ovat Kusaman taiteen lähtökohtia. Keskeistä hänen taiteessaan on äärettömyys, toisto ja halu sulautua maailmaan.

Kusaman omintakeinen kuvasto nousee hänen lapsuudestaan asti kokemistaan toistuvista näköharhoista, joissa maailma näyttäytyy pilkkujen ja toistuvien kuvioiden peittämänä, ikään kuin äärettömänä tähtitaivaana. Taiteesta tuli Kusamalle keino antaa muoto näille sisäisille maisemille.
Yayoi Kusama on nykyään maailman tunnetuimpia taiteilijoita. Hän asuu Tokiossa ja työskentelee edelleen päivittäin.
 
Näyttelyn on järjestänyt Louisianan modernin taiteen museo yhteistyössä Henie Onstad -taidekeskuksen, Moderna Museet/ArkDesin ja HAM Helsingin taidemuseon kanssa.Sydämeni on täynnä ihmetystä kun mietin, miten upea tästä hienosta näyttelystä tulee. Rakkaat kauniin Helsingin asukkaat, pyydän, että päästätte taiteen voiman elämäänne ja olette ikuisesti kiitollisia maailmankaikkeudelle. Haluan omistaa tämän rakkauden ja rauhan viestin kaukaa Japanista rakkaille helsinkiläisilleni.” -Yayoi Kusama

Näyttely oli erittäin mielenkiintoinen ja upea kokemus. Suosittelen ehdottomasti kaikille. Näyttely on nähtävillä ajalla 7.10.2016-22.1.2017. Lippujen hinnat ovat 10/8€.
Teksti lainattu www.hamhelsinki.fi

2 kommenttia: