lauantai 17. joulukuuta 2016

Viihtyisitkö sinä tässä sairaalassa?

Kuukausi sitten kerroin julkitilakurssin projektista, jossa pääsimme suunnittelemaan uudistusideoita Kouvolan Mehiläinen Oy:lle. Itse projektin suunnitteluun meillä oli noin 3 viikkoa aikaa. Mikä tuntui todella lyhyeltä ajalta, koska oli paljon uutta opittavaa. Meidän tuli suunnitella kaksi sairaalan kerrosta täysin uusiksi. Tehdä kaksi pohjapiirustusta, pohjapiirustus, jossa näkyy kaadettavat ja uudet seinät, kaksi alakattopiirustusta, projektioita ja havainne piirustuksia. Aluksi ymmärsin niin, että tekisimme projektia ammatticadin tunnilla autocadilla ja archicadilla, mutta jouduimmekin tekemään koko projektin itsenäisesti. Tämä tuntui hurjalta, koska itse ohjelmia ei tietenkään tässä vaiheessa voinut vielä osata niin hyvin. Tuli paljon ongelmia ja eteneminen oli hidasta. Täytyi itse kokeilla kaikkea, välillä vahingossa onnistui ja välillä vahingossa koko työ kaatui- helppoa ei siis ollut. Tein työtä periaatteessa jokaisena päivänä 14h kerrallaan, yöunet jäi vähiin ja kokoajan oli stressi päällä, että saako kaikkea ajoissa valmiiksi.

Onneksi kuitenkin kaikki valmistui ja juuri ajallaan. Keskiviikkona 14.12 esittelimme ideamme Mehiläisen edustajille. He olivat kiinnostuneita monien töistä ja pitivät siitä, että opiskelijat uskalsivat ehdoittaa erittäin erilaisia ideoita. 

Itse lähdin suunnittelemaan projektia niin, että tekisin mahdollisimman vähän rakenne muutoksia. Halusin nähdä miten tilasta voi saada hyvän ilman, että kaataa kaikki vanhat seinät. Ajattelin, että tämä tapa olisi oppimisen kannalta minulle parempi, koska yleensä työelämässä suunnittelukohteiden tilat on hyvin rajattuja, eikä suuria muutoksia pääse välttämättä tekemään.

Aluksi laitan tähän ennen ja jälkeen kuvia 8. kerroksen aula/toimisto tiloista. Tämä blogi muuttaa kuvien laadun aika huonoksi, varsinkin 2D- piirustukset näyttää epäselviltä vaikka oikeasti ovat paljon parempia. Toivottavasti saatte kuitenkin edes vähän ideaa kiinni.

Jälkeen


Ennen

Alhaalla näkyy pohjapiirustus uusista 8. kerroksen aulatiloista. Rakenteet on periaatteessa samat, leikkihuone on keskellä mitä olen pienentänyt noin 60cm, sekä toimistoon olen lisännyt yhden uuden seinän. Laitan tähän myös ennen kuvia havainnollistamaan minkälainen tila oli alunperin. Ylhäällä on kuva uudesta aulasta ja vanhasta.

Opasteita ei ollut juuri yhtään ja huoneiden numerot oli erittäin pienellä merkityt. Halusin korostaa niitä, että ihmisten olisi helpompi löytää oikea huone ilman, että tarvitsee haahuilla tai kysellä muilta.


Ennen   

Jälkeen
Seuraavaksi kuvaa leikkihuoneesta. Minusta leikkihuone oli mukavan iso ja sen ympärillä oli suuria ikkunoita. Halusin pitää leikkihuoneen ennallaan, mutta uusilla materiaaleilla muuttuu tilantuntu täysin.

Ennen   


Jälkeen
Jälkeen                                 
Halusin, että sairaalassa vallitsisi ns. "metsä teema". Luonto auttaa ihmisiä parantumaan, joten halusin tuoda mahdollisimman paljon puuelementtejä sekä vihreää väriä ja kasvillisuutta tiloihin. Näin tilat ovat paljon viihtyisämmät.

Tähän väliin vielä yksi alakatto piirustus 8. kerroksesta. Raksit kuvastavat valaisimia.


Seuraavaksi siirrymme 7.kerrokseen, jossa keskityin käytäväarkkitehtuuriin. Käytävä on yli 40 metriä pitkä ja 1,6m leveä. Aluksi oli vaikea pohtia mitä tilalle tekisi, jotta siitä saataisiin viihtyisämpi. Päätin lähteä tuomaan kolmiulotteisuuden tuntua tuomalla kattoon muotoa ja laskemalla sitä hieman alaspäin sekä tekemällä kuvioita lattiaan ja seiniin. Lattia viivat on tehty jokaisen lääkärihuoneen kohdalle, joten viivoilla on ideana näyttää tie oikeaan huoneeseen. Pirteä vihreän sävy tuo eloa tilaan. Tein myös muutamiin kohtiin syvennöksiä, johon pääsee istumaan. Näin tilaa saadaan enemmän, eikä käytävän tarvitse olla niin ahdas.

EnnenJälkeen
Jälkeen


Lopuksi vielä alakattopiirustus 7. kerroksen käytävästä. Piirustuksessa näkyy valaisimien paikat ja alakaton levyt. 

Hieman harmittaa, että kuvat näkyvät täällä blogissa näin huonosti, mutta noh kaikkea ei voi saada ! Työtä oli mukava tehdä, vaikkakin se oli näin alkuun erittäin haastava. Haastavaa teki työstä se ettei ollut ketään keltä pyytää apua. Kaiken yritin ratkoa itse.

Nyt kuitenkin tämäkin työ on saatu pakettiin ja eilen minulla alkoikin joululoma! Eilen juhlittiin Sisustussuunnittelijat SI ry:n pikkujouluja, johon liityin kuukausi sitten. Juhlissa oli todella mukavaa ja pääsin tutustumaan ihaniin ihmisiin. Nyt on mukava aloittaa rentouttava joululoma!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti