tiistai 6. joulukuuta 2016

Kurimon historiaa

Näin itsenäisyyspäivän kunniaksi on mukava muistella hieman oman suvun historiaa. Kurimon suvullani on pitkä ja mielenkiintoinen historia, josta asiaa ja tarinoita löytyisi kerrottavaksi vaikka kuinka paljon. Kerron tässä postauksessa lyhyesti mistä harvinainen sukunimeni Kurimo on peräisin. Myös kuvasin vanhempieni kodista muutamia Kurimon historiaan liittyviä kohteita. 

Palataan hetkeksi ajassa 1800- luvulle. Pappani isoisä Axel Backman (1822-1893) perusti yhteistyökumppaniensa kanssa Kurimon ruukin eli rautatehtaan Utajärvelle v. 1854 Kurimuksen kosken partaalle. Ruukin toiminta oli kannattavaa, ja vuonna 1862 sen tuotanto oli noin 560 tonnia takkirautaa. 1860-luvun lopun nälkävuodet vaikeuttivat ruukin toimintaa, ogelmia syntyi valssauslaitoksen tulipalosta sekä velkaa kertyi niin, että yrityksestä piti luopua.

" Backman oli lahjakas ja ammattinsa hyvin taitava, hänhän valmisti ensimmäisenä maailmassa järvi- ja suomalmista terästä, mutta samalla hän oli suureellisuuteen taipuvainen. Hänen aikanaan elettiin Kurimossa komeaa elämää tuntematta huolta huomisesta. " (utajarvi.fi/kurimon ruukkiyhteiso)

"Axel Backman oli yksi Kurimon ruukin perustajista ja sen ensimmäinen patruuna.Hän oli lahjakas ja ammattinsa hyvin taitava, mutta hänelle oli tärkeää myös makea elämä. Kurimossa juhlittiin ja juotiin kalliita ranskalaisia viinejä. Perimätieto pitääkin juhlimista yhtenä syynä Kurimon konkurssiin." (utajarvi.fi/kuvagalleria)

Axel Backman sai vaimonsa Anna Sofia Hjeltin kanssa 11 lasta, joista yksi on isäni pappa myös nimeltään Axel Backman (1852–1921).

Perinnöksi meille on jäänyt juuri nuoremman Axelin tavaroita, joita esittelen teille hieman nyt. Axel oli merikapteeni ja tämä arkku on yksi hänen matka-arkuistaan. Arkusta löytyy paljon upeita uniikkeja yksityiskohtia. On mahtavaa, että tälläinen on ajan saatossa säilynyt. Arkulla on suuri tunnearvo minulle ja toivon, että jonain päivänä saisin sen omaan asuntooni.





Nuorempi Axel Backman suoritti merikapteenin tutkinnon v. 1880 Itä-Intiassa. Siellä hän kuljetti erilaisia aluksia ja osallistui myös Burman ja Englannin väliseen sotaan, joista ansioistaan sai Englannin kuningattarelta Victoria-mitallin. V. 1901 hän muutti Amerikkaan Georgian osavaltioon, jossa hän perusti farmin. Arkku on näiltä ajoilta. Axel palasi takaisin Suomeen v.1904 ja osti Ylöjärveltä Runsaan kartanon.     V. 1909 hän muutti Ylöjärveltä Asikkalaan perheensä kanssa, mihin rakennutti suuren huvilan Vääksyn kanavalle.



























Nuorempi Axel oli myös lahjakas taiteilija. Hän maalasi etupäässä meriaiheisia tauluja. Valitettavasti meille on jäänyt muistoksi vain tämä yksi taulu, jossa voidaan nähdä isopappa matkustamassa Amerikkaan arkku mukanaan. Ehkäpä olen perinyt maalausintoni juuri häneltä. heh. Taulu lienee maalattu 1800- 1900- lukujen vaihteessa.

Suomen itsenäistymisen jälkeen oli tapana muuttaa sukunimiä suomalaisiksi, joten Backmaninkin sukunimi muutettiin Kurimoksi Kurimon ruukin mukaan.
Pappani Harry Kurimo (ent. Backman) (1909-1969) toimi metsätyönjohtajana. Hän osallistui talvi- ja jatkosotaan, joista sai monia ansiomitalleja. Pääasiallisesti Harry asui Vääksyn kanavan huvilalla, jossa myös isäni Pertti Kurimo on viettänyt lapsuutensa.
Tämä uusi testamentti on alkuperäisesti nuoremman Axel Backmanin vaimon Anni Backmanin. Isäni perheessä isomummoni luki tätä raamattua hänelle jokaisena iltana ennen nukkumaanmenoa. Raamattu on erittäin kaunis, koska se on kirjoitettu vanhalla käsialalla. On hienoa miten hyvin se on säilynyt yli 100 vuotta. Raamatun päällä on nimikyltti, joka oli Vääksyn huvilan ovessa. 

























Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kurimon_ruukki
http://www.utajarvi.fi/download.php?id=110&type=101
http://www.utajarvi.fi/kylat/sarkijarvi/kuvagalleria.php?sivu_kieli=fi&indx=5
http://www.kirjastovirma.fi/utajarvi/kurimo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti