keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Kynttilät ja leikkuulauta vaihe vaiheelta

Kuten viime postauksessa lupasin niin kerron teille nyt hieman siitä miten leikkuulaudan ja kynttilät tein. Työt tein kouluni puupajan tiloissa. Aluksi lähdin miettimään mitä haluaisin joululahjoiksi tehdä. Halusin tehdä jotain vanhempieni keittiöön ja leikkuulauta puuttuikin heiltä. Tämä pieni työ sopi juuri hyvin silloiseen aikatauluuni.

Aluksi etsin koulultamme ylijäämä puita ja tämä puupala löytyi sieltä. Leikkasin vannesahalla laudan oikean levyiseksi ja paksuiseksi. Erityisesti pidin laudan luonnollisesta reunasta, joten halusin jättää sen juuri sellaiseksi. Keskellä lautaa oli kuitenkin jäänyt oksasta jälki,  mikä täytyi leikata pois ettei leikkuulautaa käyttäessä kaikki ruoan muruset vieri laudan sisään.

Ajattelin, että leikkuulautaan saisi hienoa kuviointia tammesta. Leikkasin ja mittasin tammesta oikean kokoiset palat, jonka jälkeen oikohöyläsin ja tasohöyläsin kaikki palat tasaisiksi. Numeroin palat oikeaan järjestykseen puun syiden mukaan. Kaikkien palojen ollessa valmiina tein niistä liimalevyn. Yhdistin palat puuliimalla, jonka jälkeen laitoin levyn puristuksiin noin puoleksi tunniksi. Vielä lopuksi käytin laudan tasohöylällä, jotta liimasta röpelöitynyt päälipinta lähtisi pois. Myös hioin laudan kunnolla, jotta se olisi varmasti tasainen jokapuolelta. Lopuksi öljysin levyn, mikä antoi leikkuulaudalle upean tumman sävyn. Leikkuulaudasta tuli yksinkertainen, mutta mielestäni se on sellaisenaan juuri sopiva. 

Olin aikaisemmin suunnitellut yhden tämän tyylisen kynttilän, joten ajattelin tehdä niitä nyt vielä lisää. Ajatuksena oli tosissaan tehdä kynttilöitä paljon enemmän, mutta aika ei riittänyt millään.

Leikkasin neliön kokoisia puupaloja, jonka jälkeen merkitsin keskikohdan ja porasin tuikun kokoisen aukon. Seuraavaksi mittasin ja merkitsin mitkä kohdat hioisin pois, jotta kynttilästä tulisi kulmikas. Lopuksi tein vielä loppu hiomisen, ja näin helposti kynttilät olivat valmiita! Alhaalla kuva valmiista kynttilöistä ja leikkuulaudasta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti